torstai 3. huhtikuuta 2014

Asiaa salaatista

"Salaatti on pääasiassa kasviksista tai juureksista koostuva, yleensä kylmä ruokalaji. Usein salaattiin lisätään myös hedelmiä. Salaatin tulisi kuulua aina osaksi ateriaa, sillä kasviksista saadaan runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja ravintokuitua, mutta ainakin kevyeksi valmistettuna, suhteellisen vähän energiaa. (Lähde: Wikipedia.) Salaatti sopii kevyeksi välipalaksi tai lounaaksi. Kun lisäät salaattiin vähän proteiinia (kanaa, kalaa, lihaa tai vaikkapa halloumi-tyyppistä grillijuustoa), toimii se myös ruokaisana päivällisenä. Salaatit sopivat myös kasvisruokavalioon. (Lähde: Arla Ingman)"


Siinäpä se, salaatin syvin olemus tiivistettynä muutamaan virkkeeseen. Jos salaatille haluaa saada laajemman määrityksen, suosittelen näpyttelemään itsensä osoitteeseen www.google.fi ja antamaan hakusanaksi "salaatti". Ja johan pomppas! Salaatinsyöjän ei luulisi ainakaan sanovan, että saman ruuan syömiseen kyllästyy, sillä internet on pullollaan toinen toistaankin herkullisemman näköisiä reseptejä. Salaatin syöminen ei kuitenkaan ole niin in kuin sitä helposti luulisi, mutta miksi ihmeessä?

Urbaanilegendan mukaan eräs vanhempi herrasmies on joskus tehnyt kaninsa kanssa sopimuksen, jonka mukaan hän ei koske kanin ruokaan ja vastapalvelukseksi kanikaan ei koske hänen ruokaansa. Miksi tämän periaatteen noudattajien pitäisi kuitenkin tehdä poikkeus sääntöön ja kokeilla syödä salaattia? Eikö proteiini olekaan enää se nykyajan hittisana? 



Salaatin syömiseen kannustavia asioita löytyy useita, mutta tässä nyt muutama lueteltuna noin niinkuin pääpiirteissään:

1. Salaatista saa kuituja. Kuidut taas ovat imeytymättömiä hiilihydraatteja, joilla on useita terveysvaikutuksia. Ne muun muassa parantavat vatsan toimintaa ja ehkäisevät ummetusta. Paksusuolen normaaliin bakteeristoon kuuluu lisäksi bakteereja, jotka pystyvät hajottamaan ravintokuituja pienissä määrin, minkä seurauksena kuidut parantavat myös suolen terveyttä ja ehkäisevät paksusuolen syöpää. Laihduttajalla kuidut sopivat parhaiten juuri sulamattomuutensa takia, sillä ne antavat kylläisyyden tunteen, mutta eivät energiaa. Näppärää, eikö?

2. Puoli kiloa päivässä, tralalaaa. Salaattia syömällä ravintoasiantuntijat saa helposti tyytyväisiksi ja samalla saa itse terveydellisiä hyötyjä, ks. edellinen kohta.

3. Salaattia syömällä kalorit vähenevät oleellisesti. Tämä tietenkin riippuu siitä, mitä kaikkea sinne salaattiin sitten leikkelee. Täysrasvaiset fetat ja muutkin juustot kannattaa tässä kohtaa unohtaa, jos mielit vähentää kaloreita. Salaatin energiaköyhyydelle löytyy vastaus runsaasta vesipitoisuudesta sekä kuitujen liukenemattomuudesta. Syömisen säätely toimii lyhyellä aikavälillä mahalaukun seinämän painetta ja venytystä aistivien reseptoreiden avulla. Kun mahalaukku venyy tarpeeksi ja paine kasvaa, siirtyy siitä tieto aivoillesi, joista taas saat tiedon siitä, että näläntunne on nyt ohi. Kylläisyyden tunne valtaa mielesi suurinpiirtein samassa kohtaa puputitpa sitten salaattia tai vetelit kaksin käsin salamipizzaa. Kaloreita tarkkailevalle salaatti on siis vastaus useimpiin kysymyksiin.

4. Salaatteja syömällä saa hyviä rasvoja. Tämäkin kohta tietysti riippuu siitä, mitä lautasellesi lastaat. Täysrasvainen feta? Ei, se ei sisällä niitä hyviä rasvoja, sori. Jos kuitenkin päätät valita salaatin joukkoon avokadoa, pähkinöitä tai siemeniä saat varmasti hyviä rasvoja, joita elimistö tarvitsee muun muassa hermoston ja sydämen normaaliin toimintaan. Esimerkiksi saksanpähkinöitä salaattiisi lisäämällä saat paljon hyviä rasvoja, sillä sen ravintoaineista jopa kaksi kolmannesta on juuri rasvaa, josta lisäksi valtaosa on tyydyttymättömiä eli terveellisiä rasvahappoja. Saksanpähkinä on lisäksi ainoa pähkinä, josta saat  molempia välttämättömiä rasvahappoja, omega-3:sta ja omega-6:sta. Saksanpähkinössä on hyvien rasvojen lisäksi paljon kuitua ja muun muassa fosforia, kalsiumia, magnesiumia ja kaliumia, joita ihminen tarvitsee hivenaineina elimistönsä normaalin toiminnan takaamiseksi. Ottaako tohtori siis pähkinöitä? Kyllä kiitos!



Siinä olikin jo aimo annos kannustusta salaatin syömiseen! Itse kuitenkin ehdin jo alkuvuoden aikana huomata, mihin salaatin yksi suurimmista nautinnoista perustuu, nimittäin salaatinkastikkeeseen. On caesarkastiketta ja sinappista salaatinkastiketta. Lisäksi hyllystä löytyy erilaisia öljypohjaisia tuotteita jugurttisia ihanuuksia unohtamattakaan. Hylly on loputon. Mutta eipä noista yksikään sovi laihduttajan ruokavalioon. Sääli.

Ehdin tosiaan kolmisen kuukautta syödä salaatteja ilman sen suurempaa nautintoa, poikkeuksia lukuunottamatta. Päästessäni mukaan Kilot Kuriin - projektiin sain kuitenkin vastauksen rukouksiini: Xtraoil Lemon. Tämä ihana Xtravaganzan tuote sisältää kaikkia välttämättömiä rasvahappoja: omega-3-, omega-6- ja omega-9-rasvahappoja, minkä lisäksi pulloon on vielä saatu mahtumaan pellavansiemenöljyä, kurkkuyrttiöljyä sekä luontaista sitruuna-aromia. Täydellisyyden ilmentymä lasipullossa vai terveellisyyden ilmentymä lasipullossa vai taivaallisuuden ilmentymä lasipullossa? Voin kertoa, että tämä on juuri niitä kaikkia. Salaattini sai aivan uutta potkua ja maistuu nyt paljon paremmalta kuin ennen! Salaatinkastiketta voi käydä täällä Turussa ostamassa Kevyt Kaupasta. Muiden kaupunkien jälleenmyyjien tiedot löydät Xtravaganzan sivuilta. Itse aion ainakin tulevaisuudessa pitää tätä kastiketta aina käden ulottuvilla.





Ihanaa torstaita teille toivottaa,

salaatinpuputtaja Viivi

Postaus toteutettu yhteistyössä Turun Kevyt Kaupan kanssa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti